July 5, 2006   

Låg fart ökar stressen

”Om alla körde i 30 skulle ingen dö” står det på bussarna i Malmö stad. Det är en del av kommunens kampanj för att minska hastigheten på vägarna och därmed öka säkerheten. Den påminner på många sätt om statens kampanjer i nollvisionens spår: hastigheten på våra vägar måste minska.
      Problemet är att säkerheten, som tidigare var huvudmålet, verkar fått stå tillbaka. Att sänka hastigheten har istället blivit ett mål i sig. I alla fall om man får tro kampanjmakarna.
      Det är knappast lämpligt att ständigt sänka hastigheten i ett modernt och alltmer högteknologiskt samhälle som vårt, där låg hastighet och hög säkerhet inte nödvändigtvis är samma sak.
      Man kan öka säkerheten lika mycket eller till och med ännu mer om man istället tillåter högre hastigheter men bygger bättre vägar, säkrare övergångsställen och bättre bilar. Det finns idag en uppsjö tekniska lösningar som i bilen hjälper oss att hitta rätt, se runt kurvor och undvika hinder. Många bilägare har idag en miniradar bak på bilen som varnar när man kommer för nära något eller någon.
      Därför blir det bara löjligt när statens nollvision predikar en lägre hastighet på breda och raka motorvägar. Det minskar förvisso dödsrisken vid olyckor--men det huvudsakliga måste väl ändå vara att minska antalet olyckor? Men det finns inget självklart samband mellan hastighet och olyckor.
      Dessutom finns det andra värden som man måste ta med i kalkylen. Med lägre hastighet kan köerna komma att öka och i köer kommer ingen fram--det blir alltså problem för uttryckning med ambulans och brandbil, vilket i sig ökar dödsrisken. Dessutom bör man fundera över vad det får för ekonomiska effekter--Är det möjligt att frakta färskvaror om hastigheten blir för låg?
      Risken är också uppenbar för att en i allmänhet lägre hastighet leder till att fler blir stressade över att inte komma fram snabbt nog. Inte minst som våra bilar idag är långt mycket snabbare och säkrare, finns risk för att många känner sig tvungna att köra om när det går för långsamt. Vissa kommer att hålla höga hastigheter även om de flesta kör långsammare. Stor skillnad i hastighet mellan bilar på samma väg ökar olycksrisken dramatiskt.
      Lägg till detta en snabb polisutryckning i en trafikbild där alla vant sig vid låga hastigheter. Risken för olyckor ökar naturligtvis när fotgängare vet med sig att vissa avstånd brukar räcka för att hinna korsa gatan. Men det gäller ju inte för myndigheter under utryckning!
      Inte minst i kombination med den minst sagt tveksamma regeln att bilar alltid ska stanna när fotgängare och cyklister befinner sig vid övergångsställen verkar problemen hopa sig. Så när man påtvingar sänkt hastighet riskerar man att skjuta sig i foten utan att ens göra det möjligt att komma åt problemet.
      Vid första tanken kan lägre hastighet verka vara en bra idé, men när man tänker igenom det är det inte säkert att det ens leder åt rätt håll. Som så många andra politiska beslut verkar det enögt och är alltför statiskt--och det kan vara direkt farligt när alla måste följa sådana beslut.
      ”Om alla körde i 30 skulle ingen dö”. Det är bara sant om allt annat förhåller sig exakt likadant, vilket knappast är troligt. Och till råga på allt får vi nöjet att sitta i bilen halva livet.





Subscribe to the PerBylund.com Update! Subscribers receive a short e-mail message every time one of Per Bylund’s columns is published, with a synopsis and link.

Subscribe here: www.PerBylund.com/notifier/?p=subscribe